Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

advaita cikkek

Ha ráérősen sétálunk a barátunkkal, könnyen folyamatos csevegésbe merülhetünk mindenféléről. Ahogy már láttuk, ez a fajta csapongó beszélgetés az asszociatív gondolkodás eredménye. De még egyedül sétálva is előfordulhat, hogy a saját gondolat­meneteinkbe feledkezünk.

Áttörő felismerések akkor történnek, amikor eltávolítjuk az útjukat álló akadályokat. Ezek az akadályok önmaguktól ledőlnek, ha a támasztékaikat elmozdítjuk. Ilyen támaszték az „ok” fogalma.

„Az Úr két alkalommal nem tudja megállni mosolygás nélkül. Valaki súlyosan megbetegszik, és már a halálán van. Az orvos azt mondja a beteg édesanyjának: »Nincs oka a félelemre. Meg fogom menteni a fia életét.«

„Az Isten meglátásához vezető úton a legnagyobb akadály az én érzete, amely elfedi az igazságot. Az én halálával minden gond megszűnik. Ha az Úr kegyelméből az ember felismeri, hogy nem ő a cselekvő, akkor azonnal dzsívanmukta lesz (már életében megszabadul).

 

"Srí Rámakrisna olyan állapotba hozott, hogy – miután hét-nyolc órán keresztül hallgattam és közelről megfigyeltem őt – mindenre vissza tudtam emlékezni, amikor éjszaka hazaértem. Minden részletet le tudtam jegyezni. Egy nap alatt nem végeztem az egésszel. 

 

„Egy bráhmana pap egy család imaházában szolgált. Egyszer el kellett mennie valahová, ezért a fiára bízta az istentisztelet megtartását. Megmondta a fiúnak, hogy tegye az ételfelajánlást az Istenség elé, és győződjön meg róla, hogy Az meg is eszi. 

Egy téli napon egy családos tanítvány jött el a Mesterhez. Főiskolai tanár volt. Srí Rámakrisna mosolyogva ült a szobája déli verandáján. Rövid társalgás után megkérdezte: „Hogyan szeretsz meditálni Istenen, mint akinek formája van, vagy forma nélküliként?”

„Amíg kötődtök a világiassághoz, és vágyakoztok az érzéki dolgok után, addig kötődni fogtok a testhez is. Amint a világhoz való kötődés gyengül, az elme elindul az Átman, vagyis az igazi Önvaló felé, és a fizikai testhez való kötődés lazulni kezd.

„Isten felismerése nem azonos az okkult erők birtoklásával. Számos jógikus erőt ismerünk, de emlékeztek, mit mondott ezekről Srí Krisna Ardzsunának? »Ha találkozol valakivel, aki a nyolcféle erőből akár csak egyet is használ, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fog felismerni Engem.« 

A Mester betegségének értelme
Egyik este két hűséges segítője, Sasi és Kálí volt mellette. Ők ápolták a Mestert.
Srí Rámakrisna e szavakat intézte hozzájuk: „A testem betegségét azok bűne okozza, akik eljönnek hozzám, és megérintik a lábamat.