Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Gyakorlati útmutató a meditációhoz

A gyakorlásod továbbfejlesztése

Ha valamilyen hangszeren tanulsz játszani, hónapok, sőt évek kellhetnek ahhoz, hogy teljesen elsajátítsd az alapokat. A professzionális szinthez pedig még több gyakorlásra van szükség. Ezt a szintet azonban sohasem érheted el, ha először tökéletesen el nem sajátítod és meg nem szilárdítod az alapokat.

2019.09.30 16:20
A gyakorlásod továbbfejlesztése

A meditáció szempontjából ugyanilyen fontos a szilárd alap, és egyetlen módja van az elérésének: meditálj.

Patandzsali a következő szútrában írja le a szilárd alap megteremtésének szükségességét:

स तु दीर्घकालनैरन्तर्यसत्कारासेवितो दृढभूमिः॥

sza tu dírgha-kála-nairantarja-szatkárászévitó dridha-bhúmih

„Akkor válik szilárddá [a gyakorlás] alapja, amikor megfelelő módon, megszakítás nélkül és hosszú ideig végezzük.”

(Jóga-szútrák, I. 14.)

Nincs titkos formula vagy különleges trükk a szilárd alap megteremtéséhez. Ahogy az első fejezetben említettük, mindez napi gyakorlás kérdése. Minél többet meditálsz, annál erősebb lesz az alap. Folyamatos erőfeszítéssel az előrehaladás biztos, de idő és türelem szükséges hozzá.

A jártasságaid kifejlesztése természetes folyamat. Lassan és biztosan történik, akár egy növény fejlődése. A növény nem egyik napról a másikra nő meg, és a meditációra való képességed sem máról holnapra jelenik meg. De amíg egy növény vízhez és fényhez jut, addig egyre csak nő. Ugyanígy, amíg időt és energiát szánsz a gyakorlásodra, addig az egyre erősebb lesz.

A Bhagavad-gítában Srí Krisna azt tanítja, hogy kitartó, folyamatos gyakorlás szükséges:

शनैः शनैरुपरमेद्बुद्ध्या धृतिगृहीतया।

sanaih sanair uparaméd buddhjá dhriti-grihítajá

„Az értelmet türelemmel, békességgel megnyugtatva, […] fokról fokra kell elérni a nagy belső csöndességet.”1

(Bhagavad-gítá, VI. 25.)

Meditáció


Időnként a fejlődés nem következik be olyan gyorsan, ahogy szeretnénk, vagy ahogy elvárjuk. Ez gyakrabban a túlzott elvárások, mint a fejlődés hiánya miatt van így. Ha órákig néznél egy növényt, arra várva, hogy növekedjen, semmiféle változást nem vennél észre rajta. Ugyanígy előfordulhat, hogy a meditációdban sem érzékelsz fejlődést egyik napról a másikra.

Bizonyos meditálók ugyanarról panaszkodnak, mint egyes zenészek, akik hosszú hónapok intenzív gyakorlása után nem érzékelnek semmilyen előrelépést az előadásukban, jóllehet a hallgatóik dicsérik őket előrehaladásukért. Vajon miért nem érzékelik a zenészek a saját fejlődésüket? Tehetségük kibontakozásával az elvárásaik is növekszenek, akár olyan mértékig, hogy úgy érzik, egyáltalán nem fejlődtek semmit.

Meditáció

Számos meditálóval ugyanez történik. A jártasságaid fejlődésével az elvárásaid is nagyobbak lesznek, ami miatt azt érezheted, hogy egyáltalán nem haladsz előre. Az efféle érzések azonban félrevezetők. Ha megérted az elvárások természetét, elkerülheted a frusztrációt és a kiábrándultságot. Elengedheted az elvárásaidat, tudván, hogy az előrehaladásod biztos, amíg fenntartod a gyakorlást.

1 Dr. Baktay Ervin fordítása.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ