Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Beszélgetések Srí Ramana Maharsival

"A vágytalanság (vairágja) csak a bölcsek számára lehetséges. Az átlagemberek azonban gyakran rosszul használják a kifejezést. Például valakinek az a szava járása, hogy „elhatároztam, hogy nem járok moziba”, és ezt vairágjának nevezi. A szavak és régi mondások efféle félreértelmezése nem ritka jelenség."

Egy európai úriember kimért hangon, tisztán és lassan kérdezte: Miért kell az egyéneknek a világi dolgok csapdájában vergődniük, és ennek eredményeként nehézségekkel szembesülniük? Nem kellene szabadnak lenniük? Ha a spirituális világban lennének, nagyobb szabadságban lenne részük...

"Képzeljük el, hogy egy tehén állandóan rakoncátlankodik, és a szomszéd legelőjére csatangol. Nem lehet egykönnyen leszoktatni őt arról a szokásáról, hogy titokban el ne kószáljon. Vajon hogyan lehetne az istállóban tartani?..."

Kérdező: Hogyan tudjuk a legjobban bebiztosítani a jövőnket?
Srí Ramana Maharsi: Törődjön a jelennel, a jövő majd gondoskodik magáról.

"Ragadjon meg erősen egy fogalmat, és kövesse vissza a forrásáig! Az ilyen koncentráció eredménye a csend. Amikor a gyakorlás természetessé válik, az végül csendhez vezet. A csend: mentális tevékenység nélküli meditáció. Az elme leigázása a meditáció. A mély meditáció örök beszéd..."

"Ön nyakig áll a vízben, és mégis vízért könyörög. Kérése ugyanolyan, mintha azt mondanánk, hogy valaki nyakig áll a vízben, és szomjas, vagy hogy a hal a vízben szomjas, vagy hogy maga a víz szomjas."

"Bármennyire csalogatja is a gazdája zamatos fűvel és finom takarmánnyal, a bivaly először visszautasítja. Később elfogad egy keveset, de aztán úrrá lesz rajta a kóborlás hajlama, és elszökik. Ha a gazdája újra meg újra odacsalogatja, lassan megszokja az istállót, és végül már akkor sem kóborol el, ha szabadon engedik..."

"A túlélők bánkódnak a meghalt után. De félnek-e az emberek az alvástól? Ellenkezőleg, keresik az alvást, és amikor felébrednek, azt mondják, hogy boldogan aludtak. A mély alváshoz előkészítjük az ágyat. Az alvás rövid ideig tartó halál. A halál hosszabb ideig tartó alvás..."

Egy húszéves fiatalember megkérdezte, hogyan lehet felismerni az Önvalót. Csendben leült, és több mint egy órát várt, majd indulni készült.
Ekkor hangzott el a kérdése: Hogyan lehet felismerni az Önvalót?

"Csak egyetlen tudatosság létezik, amely fennmarad az ébrenlét, az álom és az alvás állapotaiban. Az alvásban nincs én. Az éngondolat felébredéskor jelenik meg, és ekkor felbukkan a világ."