Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Dógen zen

Csak akkor fognak az emberek önmaguktól hinni az Út erényében, ha követitek Buddha tanításait és a pátriárkák útját, s nem lesz semmilyen elvárásotok vagy vágyatok, hogy az emberek ismerjenek benneteket.

Az óceánban van egy hely, amelyet sárkánykapunak neveznek, ahol állandóan óriási hullámok keletkeznek. Minden hal, amely egyszer áthalad ezen a helyen, sárkánnyá változik.

A mester szerepe az illúziók felszámolásában
A pátriárkák hagyományában a zen gyakorlásáról szóló Dharma-beszédek megértésének igaz útja az, hogy tanítónk utasításait követve fokozatosan megreformáljuk azt, amit addig tudtunk és gondoltunk.

Zen történet a közpénzt osztogató tisztviselőről
Ismeretes egy történet arról, hogyan ébredt fel a bódhi-tudat Csikaku mesterben, és hogyan lett szerzetes. Csikaku állami hivatalnok volt, tehetséges és igazságos. 

Dógen zendzsi története az “önmagáért tevésről”
A bölcs emberek még a világi társadalomban is kizárólag azért hajtják végre feladataikat, hogy teljesítsék, amit szerepük megkíván. Nem várnak semmilyen jutalmat...

Ha látod valakinek a hibáit, azt gondolod, hogy nincs igaza, és szeretnéd együttérzéssel tanítani, találnod kell valamilyen ügyes módszert, hogy ne keltsd fel a haragját, és úgy kell beszélned, mintha valami másról volna szó.

Valaki azzal fordult hozzám: „Beteg vagyok. Nem vagyok a Dharma hordozója. Nem tudom elviselni az Út gyakorlásával járó gyötrelmeket. Mivel hallottam a Dharma lényegét, egyedül szeretnék élni, elvonulva a világtól, testemet táplálva és betegségemet kezelve, míg meg nem halok.”

A tudatnak nincsenek rögzített jellemzői, a körülményektől függően változik(...)
Ha rossz körülmények közé kerültök, tudatotok is rossz lesz. Ne gondoljátok, hogy tudatotok eleve rossz. Csak kövessétek a jó körülményeket.

Az Út követői! Nem szabad saját nézeteitekhez ragaszkodnotok. Még ha meg is értettetek valamit, gondolkodjatok el saját magatokon...

A jó emberek is csinálnak rossz dolgokat. A másik embernek csak az erényeit fogadjátok el, a hibáit ne. Az a mondás, hogy a bölcs ember a másik erényeit nézi, nem a hibáit, ugyanezt jelenti.

Manapság a legtöbb ember tévesen azt gondolja, hogy a Buddha-képmások készítése és a sztúpák építése segíti a Buddha-Dharma virágzását. Építhetünk csiszolt drágakövekkel és arannyal ékesített, hatalmas templomokat, de ezekkel nem érjük el az Utat.