Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Szentek, bölcsek, mesterek és misztikusok

Bahá’u’lláh (1817–1892, Perzsia, Palesztína), aki 1817-ben született a perzsiai Teheránban, olyan gazdag nemesi családból származott, amelynek a családfája visszavezethető a Perzsa Birodalmat uraló dinasztiákig. 

Hakuin Ekaku (1686–1769, JAPÁN) a japán zen buddhizmus egyik központi alakja. Az az irányzat, amely népszerű nevén „rinzai zen”ként ismeretes, nagy részben az ő tanításaiból származik.

A következő válogatás Rámakrisna különböző tanítványaival folytatott beszélgetéseiből származik, melyekben saját spirituális tapasztalataiba engedett bepillantást.

Keresztes Szent János leginkább a lélek sötét vagy mezítelen éjszakájának képzetéről volt ismert. Csak ha a lélek minden vágyát levetkőzi – mondja egy helyütt –, akkor válhat szabaddá, hogy az egekben szárnyalhasson. 

Dzsaláladdín Rúmi, a szúfi dervisek mevlevi rendjének alapítója, kétségkívül a Kedves minden idők egyik legnyíltabb szívű, legelragadtatottabb imádója. Rúmi egy Balh nevû eldugott kis faluban született a mai Afganisztán területén, ám élete legnagyobb részét a törökországi Konjában töltötte, mely a tizenharmadik században a selyemút nyugati végén feküdt.

Amikor a Hatodik Pátriárka Baolin kolostorába érkezezett, jöttének híre eljutott a tartomány kormányzójához és hivatalnokaihoz is, akik meg is keresték õt azzal, hogy jöjjön ki velük a városba, és az ott található tanítócsarnokban tartson egy nyilvános dharma-beszédet.