Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Az élet új megvilágításban

Nem remélheti az ember, hogy megtapasztalja a belső békét vagy szabadságot, ha nem érti az elméje és általában az emberi tudat működését. Minden viselkedés – legyen az építő vagy pusztító – a gondolatainktól függ. Ha megértjük, hogyan működik a gondolkodásunk, nem kevesebbet fedezünk fel, mint az emberi pszichológia titkait. 

Amikor egy ászanát helyesen végzel, a test mozdulatai gördülékenyek, és könnyedség van a testben, szabadság van az elmében. Ha nehéznek, súlyosnak érzel egy ászanát, akkor valamit nem jól csinálsz. Arra kell törekedned, hogy az egész testre kiterjeszd a könnyűség érzését. 

Amikor elkezdünk ászanákat gyakorolni, testi és mentális fájdalmat egyaránt tapasztalunk. Éppen úgy, ahogy meg kell tanulnunk megkülönböztetni a helyes fizikai fájdalmat a helytelentől, ugyanerre szükség van a mentális fájdalom esetén is. 

A legtöbben egészségesnek érzik magukat, ha nem szenvednek semmilyen betegségtől vagy fájdalomtól, és nincsenek tudatában azoknak a kiegyensúlyozatlanságoknak, amelyek jelen vannak a testükben és az elméjükben, majd végül betegséghez vezetnek. A jóga háromféleképpen hat az egészségre.

Semmi sem járul hozzá annyira az elme szétszórtságához, mint az érzéki vágy. Viszont az érzéki vágy késztetése húzódik meg a nemzés mögött is, és ez a kötőanyag tartja egyben a családot. Egy házasságban a szexuális kielégületlenséggel kezdődnek a nehézségek. A türelem és a tolerancia elengedhetetlen.

Amikor Pavlov az étkezések idején megszólaltatta a csengőjét a kutyáknak, azok nyálelválasztása beindult, mert a hang bekapcsolt bennük egy emlékezettel összefüggésben álló és azt aktiváló mechanizmust: „csengő egyenlő étkezési idő”. A csengő az „itt az ideje, hogy együnk” választ váltotta ki, és a nyálelválasztás azonnal beindult. 

Amikor űrkutatók kőzeteket hoznak a Földre a Holdról, és a tudósok tanulmányozzák ezeket, akkor a Természetet tanulmányozzák. Amikor kiszámoljuk a Nap felszínének hőmérsékletét, a Természet megfigyelésével foglalkozunk. Akár a bolygók természetét, akár a kozmikus Természetet tanulmányozzuk, az ugyanúgy a Természet.