Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Visszatérés a csendhez

Az emberek olykor nagyon makacsok. A Buddha hiába tanít újra meg újra, az emberek mégsem fogadják el. Ilyenkor nincs mit tenni, így hát a Keselyű-csúcson a Buddha is hagyta elmenni az embereket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen lemondott volna róluk. Sajnálta őket, és továbbra is bármikor együtt tudott velük érezni.

A megértésünk a dualisztikus világból származik, mégpedig abból, hogy egy teljesen más világnak vagyunk részesei, mint amilyen a Buddháé. Mikor a Buddha tanításának megértése ebből a másik világból származik, akkor soha nem tudjuk, hogy valójában mi is a Buddha tanítása.

Háromféle tudásról beszélhetünk: a hétköznapi tudásról, a hétköznapit meghaladó tudásról és a mindent meghaladó tudásról. A hétköznapi tudás a mindennapokban használt megkülönböztető vagy analitikus gondolkodás szülötte. 

A fogalmak világa olyan, mint egy ház tervrajza. A tervrajz alapján el tudod képzelni, hogy milyen lesz a ház, sőt annak alapján még házat is építhetsz. A tervrajz tehát nyilvánvalóan fontos. De a rajz akkor is csak egy rajz, amiben nem lehet lakni.

Valamikor egy zen mester azt mondta:
– Gondold el a nem gondolkodást!
A szerzetes megkérdezte:
– Mit értesz az alatt, hogy elgondolni a nem gondolkodást?
– Azt, hogy túl vagy a gondolkodáson – felelte a zen mester.

Egyik nap szereted az életed, másnap reggel már nem – de akármit is mondasz, az úgysem érinti meg a lényeget. Végül mindössze annyit kell tenned, hogy egyszerűen csak élsz. 

A szótó zenben a cselekvések formáinak, mint az eggyé válás gyakorlatának, kiemelt figyelmet szentelünk. E formák valóban nagyon fontosak a zen gyakorlásban, de nem úgy, hogy technikaként használjuk őket. 

Állandóan azon vagyunk, hogy a világ felszíni vagy megkülönböztető aspektusát erősítsük. Csakhogy ezen a szövétneken számtalan lyuk van, amelyen keresztül eszmék szivárognak ki: a nukleáris fegyverek eszméje, a béke vagy a nem-béke eszméje, a fegyverkezés vagy a leszerelés eszméje.

Ha evés közben buddhista énekeket énekelhetsz, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad. A rendőrnek azért kell reggeliznie, hogy üldözőbe vehesse a tolvajokat; a zsebtolvaj azért kel fel reggel, azért reggelizik, hogy kilophasson egy tízdolláros bankót a másik zsebéből. 

Szellemi életet élni annyi, mint tanulni és gyakorolni az Út tudatát. Az Út az egyetemes ösvény, a tökéletes derű és nyugalom. Úgy is hívják, hogy nagy tudat, mivel alapjában eltér a szokványos tudattól. A nagy tudat, mint derű és nyugalom, az emberi tudatosság eredeti természete.