Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Tisztán ragyogó forrás

Tanítvány: Amikor látom, hogy valaki bántja a másikat, az érzelmileg kizökkent. Ez azért van, mert nem úgy látom a helyzetet, ahogy az ténylegesen van? Ha úgy látnám, ahogy ténylegesen van, nem zökkennék ki?

Mi a megfelelő módszer: ráverni a szekérre, vagy ráverni a lóra?
"Ismeritek a híres történetet Nangakuról, a hatodik pátriárka egyik utódjáról, és az ő tanítványáról, Baszóról..."

Szuzuki rósi: A szó szoros értelmében a buddhistáknak nincs tanításuk. Nálunk nincs Isten, nincsenek istenségek. Nincs semmink. Amink van, az a nemlét, ez minden. Tehát hogyan lehetnek a buddhisták vallásosak?...

Sokan azt mondják, hogy a japánok nagyon kemények. Ám a japán lelkületnek ez csupán az egyik oldala. A másik oldala a lágyság. A buddhista háttér révén régtől fogva így nevelik őket. A japán emberek nagyon kedvesek.

Ma nagyon boldogok vagyunk, még ha nem is tudjuk, hogy holnap mi fog történni velünk - a bódhiszattva útja ilyen...

Egyszer, amikor ütöttem a mokugjót (fadob, amelynek ütésével adják meg a recitálás ritmusát), egy kis pók felmászott a tetejére. Semmit nem tehettem, hogy eltávolítsam onnan. (...) Nem volt számára menekvés.

A Szandókai (Can-tung-csi) témája az ellentétesnek tűnő dolgok sajátos viszonya, legyen az akár az egy és a sok, a fény és a sötét, az azonosság és a különbözőség. (A mai tudományos szemléletű világban Szekitó éppúgy írhatott volna a hullámokról és a részecskékről is.)