Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Srí Rámakrisna evangéliuma

Aki ismeri a Saktit, vagyis az abszolút Létező személyes oldalát, az a személytelen Brahmant is ismeri. És aki felismerte az abszolút Lényeget, az a jelenséget is felismerte. Aki felismerte a Brahmant, az a személyes Istent vagy Istenanyát (Sakti) szintén felismerte.

Az Úr két alkalommal nem tudja megállni mosolygás nélkül. Valaki súlyosan megbetegszik, és már a halálán van. Az orvos azt mondja a beteg édesanyjának: »Nincs oka a félelemre. Meg fogom menteni a fia életét.«

Egyik este két hűséges segítője, Sasi és Kálí volt mellette. Ők ápolták a Mestert. Srí Rámakrisna e szavakat intézte hozzájuk: „A testem betegségét azok bűne okozza, akik eljönnek hozzám, és megérintik a lábamat. 

Amíg kötődtök a világiassághoz, és vágyakoztok az érzéki dolgok után, addig kötődni fogtok a testhez is. Amint a világhoz való kötődés gyengül, az elme elindul az Átman, vagyis az igazi Önvaló felé, és a fizikai testhez való kötődés lazulni kezd.

Egy bráhmana pap egy család imaházában szolgált. Egyszer el kellett mennie valahová, ezért a fiára bízta az istentisztelet megtartását. Megmondta a fiúnak, hogy tegye az ételfelajánlást az Istenség elé, és győződjön meg róla, hogy Az meg is eszi. 

Egy téli napon egy családos tanítvány jött el a Mesterhez. Főiskolai tanár volt. Srí Rámakrisna mosolyogva ült a szobája déli verandáján. Rövid társalgás után megkérdezte: „Hogyan szeretsz meditálni Istenen, mint akinek formája van, vagy forma nélküliként?”

"Srí Rámakrisna olyan állapotba hozott, hogy – miután hét-nyolc órán keresztül hallgattam és közelről megfigyeltem őt – mindenre vissza tudtam emlékezni, amikor éjszaka hazaértem. Minden részletet le tudtam jegyezni. Egy nap alatt nem végeztem az egésszel. "

 

A lélek igaz természete abszolút létezés, értelem és üdvösség, de a májá, vagyis az én érzete miatt elfeledkezett valódi Önmagáról, s az elme és a test különböző kötöttségeinek hálójába gabalyodott.