Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

A szív csendje

A saját Dharmánkban kell lennünk. A Dharma jelentése: a helyes út. Most a Dharmádban vagy, bármi legyen is az, mivel nincsenek tévedések. A Dharma, amelyben látszólag vagy, a karma eredménye. Ezért mondom mindig azt, hogy most is a helyeden vagy. 

Élt egyszer két béka, az egyik kövér, a másik sovány. Véletlenül beleestek egy dézsa tejbe, és nem tudtak kimászni belőle. Körbe-körbe úszkáltak, de a dézsa oldala csúszós volt. 

Amikor ezekről a dolgokról beszélek, a saját tapasztalataimra utalok. Ezért ne vedd félvállról, amit mondok, még ha sokszor kérem is tőled, hogy egyetlen szót se „higgy el” abból, amit beszélek. Ez ellentmondásosnak hangozhat, pedig nem az. 

Mindössze annyit tudok, hogy minden jól van, és minden úgy bontakozik ki, ahogy kell. Mindössze annyit tudok, hogy a boldogság a valódi természeted. Hogy nem az vagy, aminek látszol, és a dolgok nem azok, amiknek látszanak.

Tanítvány: Robert, mit értesz azon, hogy „megvalósítani, felismerni”? Felébredni? Rengeteg embert ismerek, akik azt hiszik, felébredettek, mert békességet tapasztalnak, és ilyesmiket olvasnak. Ez csak az ego?

Nagyon őszintének kell lenned magadhoz. Valóban szabad akarok lenni? Tényleg fel akarok ébredni? Mit teszek érte? Légy őszinte magadhoz! (A közelből gyerekek nevetése és játéka hallatszik.)

Elmondok egy példát. Egy nap a Buddha és az egyik fő tanítványa, Nárada egy úton sétált. A Buddha a májáról beszélt. Elmagyarázta, hogy a fák, a folyók, a hegyek, a szépség, az összes bogár, szúnyog és állat mind májá.

Szeretnéd tudni, haladsz-e előre az ösvényen? Mikor fordult elő utoljára, hogy azt gondoltad, a világ fájdalmat okoz neked? Mikor esett meg utoljára, hogy túlságosan fellelkesített, amikor valami jó történt veled?

Mit gondolsz, miben különbözik ez a tanítás a többi jógától, imától, vallástól vagy bármi mástól? Mi az alapvető különbség? Minden tanításban, az advaita védántán kívül, ott a személyes én.

Nos, mi a tudatosság? Azt mondhatjuk, hogy a tudatosság egy olyan erő, amely ismeri önmagát. Önálló, abszolút valóság. Más szóval, nincs semmi, csak tudatosság.