Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Gyakorlati útmutató a meditációhoz

A meditáció számos formája

Kissé leegyszerűsítve a valóságot azt mondhatjuk, hogy a különböző fajta meditációk olyanok, mint a szerszámok a szerszámosládában. Minden egyes szerszámnak megvan a maga sajátos rendeltetése. A jó mester az éppen megfelelő méretű villáskulcsot vagy csavarhúzót fogja választani az adott feladathoz. 

2019.09.27 09:54
A meditáció számos formája

Ugyanígy az ügyes meditáló a megfelelő technikát fogja választani annak függvényében, hogy milyen eredményt kíván elérni.

A meditáció számos formáját többféleképpen lehet kategorizálni, de én azt találtam a leghasznosabbnak, ha az alábbi négy nagy csoportra osztom őket:

Meditáció

Koncentráció:
egy adott meditációs tárgyra irányítjuk az elménket és összpontosítjuk a figyelmünket. Ez a tárgy lehet a légzésünk, egy mantra, egy kép vagy egy hang.

Megfigyelés:
az elme tevékenységének figyelése úgy, hogy közben nem vonódunk bele a gondolkodás folyamatába, és pártatlan tanúi maradunk minden mentális működésnek.

Kontempláció:
meghatározott gondolatok alkalmazása vagy bizonyos érzelmek felébresztése azért, hogy a kívánt változást elérjük a gondolati mintázatokban.

Odaadás:
áhítatos létérzet felébresztése, amely bensőséges kapcsolatban áll Isten egy választott aspektusával; a tisztelet és az imádat érzéseinek kialakítása.

 

Meditációs tanítóként az évek során rengeteget tanultam a tanítványaimtól. Amikor elkezdtem tanítani, egy különösen fontos leckét tanultam meg. Akkoriban azt feltételeztem, hogy az általam évekig gyakorolt erőteljes módszerek mások számára is éppolyan erőteljesek lesznek. A tanítás során azonban hamarosan kiderült, hogy az általam nagyra becsült technikák számos tanítvány esetében teljességgel hatástalanok.

Azt is felfedeztem, hogy olyan módszerek, amelyeket én haszontalannak találtam, mások számára egészen hatékonynak bizonyultak. Azt tanultam meg a tanítványaimtól, hogy mindannyian egészen egyediek vagyunk, és hogy mindenki másként reagál a meditáció különböző formáira. Ezért nem létezhet a „legeslegjobb módszer”. A meditáció nem alkalmazható „egy kaptafára”.

Mindenkinek magának kell megtalálnia azt a technikát, amely a leghatékonyabb számára. Egyetlen guru sem tudja megmondani ezt neki, mint ahogy azt sem, hogy melyik a kedvenc étele. A kedvenc ételünk megtalálásához sokféle ételt meg kell kóstolnunk. Hasonlóképpen ahhoz, hogy felfedezzük, a meditáció melyik formája a leghatékonyabb, számos különböző technikát ki kell próbálnunk.

Meditáció

UGRÁS A KÖNYVHÖZ