Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Az Igazság VAN

Álmok: a káprázat természete

Pápádzsi: Amikor álmodsz, akkor nem lehetsz ébren. Néhányan alszanak az álomban, néhányan pedig ébren vannak. Vannak, akik így szólnak másokhoz: „Most nappal van, nézz a napra!” Az álomban egyesek alszanak, mások ébren vannak. Ám még akik ébren vannak az álomban, azok is alszanak. 

2021.05.28 14:01
Álmok: a káprázat természete

Éberségük a te éberségedtől függ, mert ha te ébren vagy, mindenki ébren lesz. Ébreszd hát fel magad, és mindenki felébred!

Kérdező: Pápádzsí, megtapasztaltam, hogy minden bennem van, hogy nincs is kívül.

Pápádzsi: Ez nagyon jó tapasztalat. Képzeld el, hogy egy bérház huszadik emeletén élsz, és alszol. Azt álmodod, hogy vad elefánt ront rád. Hegyeket, folyókat és erdőket is látsz. Hol vannak mindezek? Kívül? Nem, ezek az elméd belső kivetítései. Először a térnek kell kivetülnie, belül és kívül, majd az időnek. A következő az ego, és te kezded elhinni, hogy amit látsz, valós. De felébredéskor az elefánt, minden mással együtt, eltűnik. Éppen így tűnik el az ébrenlét valósága, amikor felébredsz. Ez a valóság el fog tűnni! Álmaid olyan reálisak, mint bármi más, habár ez az ébrenléti állapot valósabbnak tűnik. Ezért a tapasztalatod csodálatos.

Kérdező: Volt egy olyan álmom is, amelyben Visnu és Siva ötször eljött hozzám. Az egész a karma feloldódásáról szólt, és amikor felébredtem, más embernek éreztem magam.

Pápádzsi: Siva először azért jött, hogy eltávolítsa a fizikai állapotról alkotott képzetedet, az ébrenlét állapotát, mert semmi sem fizikai. A második látogatás azért történt, hogy megszabadítson a képzelődésedtől, az álom állapotától, amelyben semmi sem valóság. A harmadik azért, hogy eltávolítsa az átmeneti boldogságot és ürességet, az alvás állapotát. A negyedik látogatás megszabadított a negyedik állapottól, a turíjától, a szahaszrára és az ádnyá csakrától. Az ötödik látogatás volt az utolsó, mivel ezután nincs más, amit látni kellene.

Kérdező: Lehetünk ébren és álmodhatunk egyidejűleg?

Pápádzsi: Amikor álmodsz, akkor nem lehetsz ébren. Néhányan alszanak az álomban, néhányan pedig ébren vannak. Vannak, akik így szólnak másokhoz: „Most nappal van, nézz a napra!” Az álomban egyesek alszanak, mások ébren vannak. Ám még akik ébren vannak az álomban, azok is alszanak. Éberségük a te éberségedtől függ, mert ha te ébren vagy, mindenki ébren lesz. Ébreszd hát fel magad, és mindenki felébred! Ki teremtett anyákat és lányokat az álomban? Ők azért vannak, mert te álmodsz. Ebben az alvásban van az álom, de neked fel kell ébredned ebből az ébrenlét-álom folyamatból. Tudd, hogy „ébren vagyok”! Még ha azt mondod is, hogy ébren vagyok, vagy álmodom, valójában akkor is alszol. Még nem ébredtél fel. Ébredj rá igaz Önvalódra, amelyben nincs ébrenlét, nincs álmodás, és nincs alvás ­­– mindezeken túlra! Ezt hívják a negyedik állapotnak, a turíja állapotának.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ

Nyugaton azt gondolják, hogy csak két állapot létezik: ébrenlét és álmodás. Nincs alvás úgy, ahogy azt az eeg-n látják. Egyszer pszichológusok csoportja érkezett Amerikából Risikésbe, és számos szvámít megvizsgáltak, a Sivánanda-ásramtól Mahesh Yogi ásramjáig. Eljöttek, hogy grafikonokat készítsenek a gondolatokról, és egyetlen szvámí sem volt csendben Risikésben. Egyik szvámí felajánlotta, hogy vizsgálják őt, de úgy találták, hogy egymilliomod másodpercig sem volt csendben. Ezután a tanítványai 90%-a elhagyta, kivéve azokat, akiknek fizettek, hogy maradjanak. (Nevet.) Ez az eredmény.

A szabadságnak nincs arca. Ne nézz semmilyen arcra, még a sajátodéra se! Tekints az Arcnélküliségre, ahogy azt alvás közben teszed! Mindig aludj tehát, amikor mások ébren vannak, és maradj ébren, amikor mások alszanak! Ez az Arcnélküliség.