Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Sámánhangok
Sámánhangok
4 700 Ft
4 050 Ft

Halifax, Joan

Sámánhangok

Látnoki beszámolók a világ minden tájáról

Joan Halifax ebben a művében arra vállalkozik, hogy a földgolyó egészét átfogó körképet adjon a samanizmusról, ami természetesen csak válogatott szemelvényeket jelenthet, hiszen a téma óriási. Az összeálló kép mégis átfogó, mert a kultúrák és a beszámolók sokszínűsége élesen kirajzolja a sámán tevékenységének univerzális, kultúrától független, döbbenetesen egységes lényegi elemeit.

A könyv másik különlegessége a szerző hozzáállása, aki azt vallja, hogy maga a sámán tudja legjobban, mit csinál, hogyan és miért, így ahelyett, hogy róluk írna, olyan részleteket válogatott össze a néprajzi szakirodalomból, amelyekben sámánok beszélnek egyes szám első személyben a tevékenységükről. A szerző háttérbe húzódik és mondandóját főképp az anyag válogatása és csoportosítása fejezi ki. Megszólal itt eszkimó, busman, lakota indián, szibériai szagáj, ausztrál őslakó és kanadai indián sámántól tanult New-York-i városlakó. Kiderül, hogy az istenek, a szertartások, a mítoszok ezerfélék, a mögöttük rejlő szemlélet és a sámán tevékenysége mégis alapvetően ugyanaz mindenütt.

Könyvrészletek ITT


Raktáron
14
4 700 Ft
4 050 Ft
Adatok
Életrajz

Joan Halifax antropológus, buddhista tanító. Változatos élete során foglalkozott samanizmussal, gyakorló buddhista lett, dolgozott haldoklókkal, börtönlakókkal. Részt vett emberi jogi, környezetvédõ és békemozgalmakban. Az egyetemi antropológiát merevnek és nyomasztónak találta, így saját feje után indult. 27 évesen egyedül átvágott autóval a Szaharán, hogy részt vegyen Maliban a dogon nép egy ritka ünnepén, s majdnem rajtavesztett a vállalkozáson. A hetvenes években akkori férjével, Stanislav Groffal együtt írta a The Human Encounter with Death (Az ember találkozása a halállal) címû könyvet. A nyolcvanas években Joseph Campbell munkatársaként mitológiával foglalkozott. Hosszú a listája azon intézményeknek, amelyekben tanított: Columbia University, University of Miami School of Medicine, Omega Institute, Naropa Institute, California Institute of Integral Studies... Az 1960-as években lett gyakorló buddhista. 1976-ban Zen szerzetessé avatták. Tanítói közt volt Seung Sahn, Thich Nhat Hanh és Bernie Glassman. 1990-ben alapította az Upaya Center-t (www.upaya.org), amelyet azóta is vezet. További könyvei: Shaman: The Wounded Healer; The Fruitful Darkness: Reconnecting With the Body of the Earth; Being With Dying: Contemplative Practices and Teachings; A Buddhist Life in America: Simplicity in the Complex.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek