Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Sánta Őz, a sziú indián sámán
Sánta Őz, a sziú indián sámán
4 700 Ft
3 760 Ft

John Fire Lame Deer - Richard Erdoes

Sánta Őz, a sziú indián sámán

Ez a könyv úgy keletkezett, hogy Lame Deer, azaz Sánta Őz, polgári nevén John Fire, a sziúk egyik törzsének öreg sámánja összebarátkozott egy fehér emberrel, a Kelet-Közép-Európából bevándorolt, részben magyar származású Richard Erdoessel, beavatta őt az indián szertartásokba és mítoszokba, és elbeszélte neki az életét. Erdoes elsősorban festő- és fotóművész volt, első nagy írói sikerét ezzel a szerzőtársi közremûködésével aratta. Neki köszönhetjük, hogy az angolul alig-alig beszélő indián sámán visszaemlékezései színes és eleven nyelven szólnak hozzánk.

Amire Sánta Őz emlékezik, az sokféle szempontból érdekes és tanulságos. Minthogy élete szorosan összefonódott népe életével, azt is megtudjuk, hogyan éltek a sziúk a rezervátumokban a huszadik század első hetven évében, ami másfelõl megmutatja a liberalizmusára büszke amerikai társadalom olykor döbbenetes intoleranciáját az övétől gyökeresen különbözõ kultúrával szemben.

Ami pedig a könyvben a legizgalmasabb, az éppen ennek a kultúrának a bemutatása. Első kézből és nemegyszer működés közben ismerjük meg a sziú világlátást, gondolkodásmódot, szokás- és szertartásrendszert, és persze arra is fény derül, hogy mit is jelent sámánnak lenni.

Könyvrészletek ITT


Raktáron
20
4 700 Ft
3 760 Ft
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek