Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Bönpo dzogcsen-tanítások
Bönpo dzogcsen-tanítások
5 250 Ft

Lopön Tenzin Namdak Rinpocse

Bönpo dzogcsen-tanítások ÚJ

Láma Jihn Myrdhin Reynolds Vadzsranátha fordításában és szerkesztésében

Az új kiadás előszava
Noha a könyvben szereplő dzogcsen-tanításokat Lopön Tenzin Namdak Rinpocse Rinpocse néhány évvel ezelőtt, 1991-ben adta, és ez idáig kéziratos formában terjedtek, az ismétlések és kommentárok tekintetében némi szerkesztést láttam szükségesnek. A jelen kiadás már a szerkesztett változatot tartalmazza, valamint hozzáadtam egy általános bevezetőt a bön hagyományáról, s mellékeltem Lopön Rinpocse tanításait, amelyeket a Kathmanduban található Triten Norbuce (tib. Khri-brten nor-bu’i rtsze) kolostorban az ifjú szerzeteseknek és szerzetesnőknek adott. Az utóbbi szöveg a függelékben olvasható. Az említett kolostor elsődlegesen a szerzetesek és szerzetesnők képzésére szolgáló intézmény, amelynek célja a bön ősi kultúrájának megőrzése és ápolása, nem pedig az, hogy nagy számú szerzetesnek biztosítson otthont. Képzésük befejeztével a korábbi tanítványok tanítóként kezdenek működni más helyeken, vagy a világi gyakorlók táborához csatlakoznak. A tanítványok Nepál bönpók lakta területeiről (például Dolpo és Mustang) vagy Tibetből érkeznek ide, ahol a hagyományos bönpo képzés megszerzése egyre nehezebbé válik.

A Triten Norbuce hagyományos programja magába foglalja a tizenhárom évig tartó gese-kurzust, amelynek A Dialektika Iskolája, vagyis a Láma Főiskola (tib. bsad-grwa) ad helyet, s amelyet jelenleg Lopön Cangpa Tenzin, A Dialektika Iskolájának vezető tanítója (tib. mtsan-nyid bsad-grwa dpon-szlob) irányít. A képzés fókuszában a bönpo hagyomány fi lozófi ája (tib. mtsan-nyid), a helyes gondolkodásmód és a vita (tib. rtszod-pa) művészete áll. Emellett számos egyéb hagyományos, világi tantárgy is helyet kap a tanulmányok sorában. A kurzus befejezése és a különféle vizsgák sikeres letétele után a tanítvány a gese (tib. dge-bsesz) címben részesül, ami a nyugati doktorátusi fokozatnak felel meg. E tanulmányoktól függetlenül a kolostorban működik egy Meditációs Iskola (tib. szgrub-grwa) is, ahol egy négyéves képzés során a bönpo dzogcsen négy fő rendszerét tanulmányozzák és gyakorolják. Míg A Dialektika Iskolája az akadémiai ismeretekre és a vita művészetére helyezi a hangsúlyt, ez az iskola a dzogcsen valódi meditatív gyakorlataira fókuszál, amelyeket félig visszavonult körülmények között végeznek. Ezt az iskolát jelenleg (tib. szgrub-grwa mkhan-po), Kenpo Cultim Tenzin apát vezeti. A tanulmányok és a gyakorlás idején a tanítványokat teljes mértékben a kolostor látja el, és a szállásukról is gondoskodik. Gyakran előfordul, hogy Tibetből menekülő, teljesen nincstelen szerzetesek és szerzetesnők érkeznek ide, hogy bönpo tanulmányokban részesüljenek.

Lopön Rinpocse jelenleg a nyolcvanadik évében jár (a kiadó megjegy. 2020-ban 94 éves), és visszavonult, így a kolostor a jelenlegi apát, Khenpo Tenpa Jungdrung irányítása alatt áll. Lopön Rinpocse ettől függetlenül alkalmanként továbbra is ad tanításokat a kolostorban, amelyek mind a szerzetesek, mind a világiak előtt nyitottak. Rinpocse emellett nyugatiakat is tanít új, franciaországi meditációs központjában (Shenten Dargye Ling), amely Párizstól dél-nyugatra, a Loire területén fekvő Saumur közelében található. A kolostor tavaly tizenhárom kötetben adta ki Lopön Rinpocse összegyűjtött műveit (tib. gszung ’bum). A kolostor számos geséje japán barátaik által biztosított modern számítógépes technika segítségével digitálisan rögzítette a kolostorban tanulmányozott alapvető bönpo szövegeket, beleértve természetesen a dzogcsen-tanításokat is. Ezeket a köteteket ezután Indiában és Nepálban is megjelentették, hogy az ottani tanítványok haszonnal forgathassák őket.

Most, hogy a bön, amely egy önálló és fontos szellemi hagyomány, valamint a tibeti kultúra napjainkban is (Tibetben és a száműzetésben egyaránt) gyarapodó, eredeti része, egyre ismertebbé válik Nyugaton, úgy éreztem, hogy Lopön Rinpocse dzogcsen-tanításait újra ki kell adni – most egy szélesebb olvasói réteg számára. A könyv szerkesztőjeként köszönetet szeretnék mondani a Kathmanduban található Vajra Publishingnek a kötet megjelentetéséért, Elisabeth Egon Viebrenek a könyvben szereplő fotókért, valamint Dr. Christine Danielsnek a szerkesztés és egyéb terülteken nyújtott segítségéért. Külön köszönettel tartozom Khenpo Tenpa Jungdrungnak a Triten Norbuce kolostor képzési programjával kapcsolatos információkért. Fohászkodom azért, hogy Lopön Tenzin Namdak Rinpocse Jongdzin Rinpocse eme ritkaságszámba menően világos és érthető magyarázatai segítséget nyújtsanak a dzogcsen, a madhjamaka, a csittamátra, a tantra és a mahámudra kapcsolatának tisztázásában a téma iránt érdeklődő nyugati tanítványok számára.
MU-TSZUG SZMAR-RO!
John Myrdhin Reynolds Vadzsranátha Kathmandu, Nepál, Loszár, 2006. február


Raktáron
5 250 Ft
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek