Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Jóga témakör

jóga ( योग) a tudat átalakítását,  és az újjászületés (szamszára) körforgásából való megszabadulás (móksa) elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák összetett rendszere.


20
Kiadó:
Filosz
Szerző:
B. K. S. Iyengar
Raktáron
4 200 Ft 
3 360 Ft
20
Kiadó:
Filosz
Szerző:
Sri K. Pattabhi Jois
Raktáron
3 700 Ft 
2 960 Ft
 

A jógairodalom gerincét a Védák, az Upanisadok, Bhagavad-gíta, PatandzsáliJóga-szútrái továbbá néhány későbbi forrásmű, mint például a Ghéranda Szanhita képezi a jóga legfontosabb irodalmát. Ezek a szövegek mintegy 4000 éves időszakot ívelnek át, egészen napjainkig, és a tudatos életformát keresők milliói számára nyújt alkalmazható iránymutatást a modern társadalmakban élők számára is.

A Jóga változatai

A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy az önmegvalósítás és a megvilágosodás felé vezető utat keresi.

A jóga négy fő ága:

Bhakti-jóga: az áhítat , a szeretetteljes odaadás jógája. A bhakta az odaadáson, imádaton keresztül akar kapcsolódni Istenéhez. A Legfelsőbb Úr mindenek feletti szeretetét hirdeti.

Dzsnyána vagy más átírásokban: dnyána-, jnyána-, gjána-jóga (szanszkrit: ज्ञान योग): a tudás, a bölcsesség és a józan ítélőképesség jógája. Az advaita védántában ez az önmegvalósítás eszköze. A védánta más iskoláiban a megszabadulás elérését segítő segédeszköz. Számos tradíció azt hangsúlyozza, hogy a karma ösvényének végigjárása nélkül képtelenség elérni a móksát. Más írások a karma és a dzsnyána együttes alkalmazását írják elő.

Rádzsa-jóga: a meditáció ösvénye; nyolc ágra osztott, a többi jóga-módszert is magába foglaló rendszer.

Karma-jóga: az akarat, az önfegyelem és a tettek jógája. A karma két fajtája az önző és önzetlen cselekvés. Imádkozz és dolgozz! - ez a karma jógi jelmondata Isten felismeréséhez. A karma jóga célja, hogy az ember lemondjon önös érdekeiről, vágyairól és hogy egy felsőbb erőt szolgáljon.

Szűrés
Szerző