Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Sámánhangok

A szent politikus

A sámán munkájához tartozik az egyensúly fenntartása az emberi közösségben csakúgy, mint a közösség és az istenek, illetve az adott kultúrában az életet irányító isteni erők között. Amikor a lét e különféle tartományaiban az egyensúly felborul, a sámán feladata az elveszett harmónia helyreállítása.

2019.03.01 14:01
A szent politikus

A szent közéleti ember

Mexikóban, a huicholok vidékén járva ráébredtem, hogy Matsúwa nemcsak sámán-pap volt, hanem közéleti ember is – szent közéleti ember. Közéleti tevékenységét nemcsak szertartások révén fejtette ki, amikor a közösség összegyűlt az őket útjukon vezető istenek ünneplésére, hanem, ha a szükség úgy hozta, egyénileg is. A közösség igazi szívverését mégis az évezredeken át fennmaradt ősi szertartások jelentik, melyek a kimeríthetetlen szakrális múlthoz kötik. Társadalmi ellenségeskedés, felborult összhang esetén gyakran ezen időtlen események hoznak megoldást.

Emlékszem, a wima ’kwari (dobszertartás) második napján Matsúwa hevesen invitált maga elé egyeseket a szembenálló csoportokból a megszentelt földdarabra. Imádságos madártollait (muviéri) korábban életenergia-erővel (kupúri) feltöltött tárgyakhoz érintette, és a becses szubsztanciát átadta azoknak, akiknek szükségük volt rá, hasonlóan ahhoz, ahogy az indiai guru a saktit közvetíti tanítványainak. Matsúwa ezáltal kiegyenlített vagy egyensúlyba hozott egy, a csoportnak nyilvánvalóan gondot jelentő közösségi ügyet. Ezenkívül az embereket az igazi erő szférájába vezette el, s az erő segített nekik aztán meglátni és megérteni életük igazi értelmét.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ