Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Thich Nhat Hanh

A béke légy te magad

Meditáció a mindennapi életben

Thich Nhat Hanh korunk egyik legnépszerűbb buddhista szerzője, aki műveiben mindennapi életünk dolgaira összpontosítva mutatja be a buddhizmus lényegét, alapvető tanításait. "Ha békések vagyunk, ha boldogok vagyunk, kinyílhatunk, mint egy virág, és békénk egész családunkra, egész társadalmunkra jótékony hatással lesz."

Nincs raktáron
13
1 600 Ft
1 385 Ft
Nincs raktáron
Adatok
Életrajz

Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh (1926 október 11. -) egy száműzött vietnámi zen buddhista szerzetes, béke aktivista és író. Általában Thich Nhat Hanh-nak nevezik, amelyben a Thích jelentése buddhista szerzetes. Több, mint száz könyvet írt, egész életében felemelte a szavát a fegyveres konfliktusok ellen, és az országok vezetőit erőszakmentes megoldás keresésére buzdította. Jelölték Nobel-békedíjra.

Thich Nhat Hanh az 1920-as években Közép-Vietnamban született, és 1942-ben, tizenhat éves korában állt be szerzetesnek. Amikor hazáját megtámadták, Nhat Hanh sok más szerzetestársával együtt elhagyta a kolostor zárt világát, és aktívan részt vett a háború áldozatainak megsegítésében, s a nyilvánosság előtt kiállt a béke mellett. 1966-ban a Fellowship of Reconciliation (Megbékélési Társaság) meghívta egy egyesült államokbeli előadókörútra, hogy „beszéljen [nekünk] a vietnami nép néma tömegeinek törekvéseiről és szenvedéséről”. Több száz csoporttal és személlyel találkozott, többek között McNamara védelmi miniszterrel, dr. Martin Luther King Jr.-ral, Thomas Mertonnal és Európában VI. Pál pápával. Nyílt őszintesége miatt nem térhetett vissza Vietnamba, ahol letartóztatással fenyegették. A háború befejeztével Nhat Hanh és a párizsi Vietnami Buddhista Békedelegáció többi tagja megpróbált legális úton segélyeket szállítani Vietnamba az éhező gyermekek számára, de nem jártak sikerrel. Egy évre rá a csoport Malajziába és Szingapúrba utazott, hogy megpróbáljon közbenjárni a Sziámi-öböl veszélyei közepette menekülő csónakosok érdekében, de különböző kormányok megakadályozták e törekvésüket is. Thich Nhat Hanh, mivel nem volt bizonyos abban, hogyan folytassa munkáját, az elvonulást választotta, és több mint öt évig meditált, írt, kertészkedett, és alkalmanként látogatókat fogadott franciaországi remeteségében.

1982-ben elfogadta a meghívást a New York-i Reverence for Life Conference-re (Az Élet Tisztelete Konferenciára). A szelíd, lassú mozgású, átható tekintetű Nhat Hanht egy másik résztvevő, Richard Baker - roshi így jellemezte: „egy felhő, egy csiga és egy erős gépezet ötvözete – igazi vallásos jelenség”. Ekkori útja során Nhat Hanh felismerte az amerikaiak komoly érdeklődését a buddhista meditáció iránt, és megígérte, hogy a következő évben visszatér azért, hogy elvonulásokat vezessen a buddhizmus és a béke jegyében. Több mint negyvenévi szerzetessége során szerzetesjelöltek két generációját nevelte fel Vietnamban, miközben kifejlesztette azt a képességét, hogy a buddhizmus legmélyebb tanításait közérthető, ugyanakkor költői nyelven fejtse ki. Mivel megtapasztalta a háborút s hajlandó szembenézni korunk valóságával, tanításai a szenvedésről, a megbékélésről és a békéről is szólnak. Nhat Hanh azóta is évente ellátogat Észak-Amerikába. A béke légy te magad című kötet a békeaktivisták és meditációt tanulók számára 1985 őszén, buddhista központokban tartott beszédeinek gyűjteménye.

Nhat Hanh jelenleg Franciaországban, az általa létrehozott Plum Village meditációs központban él, szerzetesközösségével együtt. Kertészkedik, elvonulásokat vezet a látogatók, gyakorlók, aktivisták ezreit fogadó létesítményben.

Idézetek

  • Ha a mindennap tudunk mosolyogni, ha boldogok és békések tudunk lenni, az nemcsak nekünk hanem mindenkinek a hasznára válik. Ha igazán tudjuk hogyan éljünk, akkor a napunkat egy mosollyal kezdjük. A mosoly megerősíti az elhatározásunkat, hogy boldogan és békében éljünk. Az igaz mosoly forrása az éber elme.

  • A mosoly nagyon fontos. Ha nem tudunk mosolyogni, nem lesz béke a világon. Nem úgy teremtjük meg a békét, hogy felvonulást szervezünk a nukleáris rakéták ellen. Ahogyan mosolyogni, lélegezni tudunk, ahogyan "beke" tudunk lenni azzal teremthetünk békét.

  • Amikor fáj a fogam, egyszerre rádöbbenek, milyen jó nekem olyankor, amikor nem fáj. Hát ez a béke.

  • A vízen járás nem csoda. Csoda az, hogy a zöld földön sétálhatunk ebben a pillanatban, hogy megbecsülhetjük az elérhető békét és szépséget.

  • Az emberek a levegőben vagy a vízen járást csodának tartják. De én úgy hiszem, hogy az igazi csoda a földön járás. Minden nap találkozunk csodákkal, amiket fel sem ismerünk: a kék ég, a fehér felhők, a zöld levelek, egy gyermek fekete, kutató szemei - a saját szemeink. Ezek mind csodák.

  • Hogy az embereket összegyűjtsék a kormányoknak szükségük van ellenségekre. Azt akarják, hogy féljünk, hogy gyűlöljünk, hogy így mögéjük felsorakozzunk. És ha nincs valós ellenfelünk, kitalálnak egyet, hogy meginduljunk.

  • A pesszimizmus és az optimizmus leegyszerűsíti az igazságot. A probléma abban áll, hogy a valóságot olyannak lássuk, amilyen.

 

Hasonló termékek