Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Nők jógakönyve

A menarkétól a menopauzáig: a nő életének ciklusai

Élete során egy nő egy sor olyan fejlődési szakaszon megy át, melyek mély fiziológiai és pszichológiai változásokkal járnak. A történelem során ezeket a szakaszokat a nők és a közösségek, amelyekhez tartoztak, különböző kultúrákban különféleképp élték meg. 

2016.07.24 19:04
A menarkétól a menopauzáig: a nő életének ciklusai

A  női átmeneti rítusok – mint amilyen a lányok első menstruációja – egyes kultúrákban ünnepre, más kultúrákban pedig rituális elkülönítésre ad okot. De bármilyen legyen is a hagyományos társadalmak uralkodó hitvilága, a női test és annak ciklusai mindig mélyen rezonáltak mind benne, mind az őt körülvevő emberekben.

Menarké
A menstruáció kezdetét menarkénak nevezik: ez a görög men (hónap) és arké (kezdet) szavak összetétele. Kétszáz évvel ezelőtt a menarké átlagéletkora tizenhét év volt. Ma a lányok többsége korábban, tizenkét-tizenhárom éves korban kezd menstruálni, sőt, van aki már tízévesen. Ez részben a modern táplálkozásnak köszönhető: étrendünk gazdagabb azokban a zsírokban és proteinekben, amelyek segítenek elérni azt a kritikus testsúlyt (körülbelül 50 kiló), ami a menstruáció kezdetéhez szükséges. A súlyosabb lányok hajlamosak korábban menstruálni, mint akik kevésbé súlyosak. Robert Svoboda az Ayurveda for Women: A Giude to Vitality and Health Ájurvéda nőknek: Útmutató az életerőhöz és az egészséghez) című könyvében más olyan tényezőket is felsorol, amelyek előre hozhatják a folyamatot. Ilyen például a fény, valamint a farmon nevelt állatok táplálékához adott hormonok, amit így aztán mi elfogyasztunk. Az erős napfény és a mesterséges fény egyaránt befolyásolják az agy és a test kémiáját. A mediterrán országokban, ahol a fény szintje egész évben magas, a lányok korábban érnek, mint akik olyan régiókban élnek, amelyek kevesebb fényt kapnak.

A pubertás korba lépő lányoknál eltelhet pár év, míg az ovuláció rendszeressé válik. A menstruáció első évében a hormonszint jelentős mértékben ingadozik mielőtt megállapodna, ezért a pubertás korai szakaszában a fiatal nőknél természetes a rendszertelen ciklus.

A pubertással járó hormonális megbolydulás nagyon sok lánynál megzavarja az alvási szokásokat, főleg a menstruáció bekövetkezte előtti héten. A tinédzser lányoknak néha nagyon sokat kell aludniuk, ellentétben a menopauzás nőkkel, akik esetleg egyáltalán nem is bírnak elaludni. A menstruáció első éveit hangulat- és viselkedés-ingadozások is kísérhetik. Ezek a változások lányról lányra különböznek, csakúgy ahogyan a menopauza megélése is egyéni. De Penelope Shuttle és Peter Redgrove The wise Wund: The Myths, Realities, and Meanings of Menstruation (A bölcs seb: mítosz, valóság és jelentés a menstruáció kapcsán) című könyvükben arra hívják fel a figyelmet, hogy egy jellemző minden pubertáskori lánynál előfordul: a fokozott álmodozás.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ

Ez egy lenyűgöző megfigyelés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy amit Nyugaton szeszélyességnek vagy szórakozottságnak tekintünk, azt más kultúrákban élesebb tudatosságként értelmezik. Shuttle és Redgrove azt is megjegyzik, hogy az egyik Mojave indián kultúrában a lány azt az utasítás kapta „hold-ideje” alatt, hogy emlékezzen az álmai részleteire és azt mondja el az öregeknek. Ezekből az álmokból jósolták meg az eljövendő életét.

A Mojavék és más törzsi társadalmak tudják, hogy a menarké a lányoknak a felnőttkorba való beavatása. Ez egy természetes és testi esemény, amelyet olyan hormonális változások stimulálnak, amelyektől hajlamossá válunk belső látomásokra. Afrikai és indián törzsi társadalmakban a fiatal fiúkat látomáskeresőbe viszik, hogy ők is egy ugyanilyen minőségű információt kapjanak.