Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Dógen zen

Az igazi érdem - Dógen zendzsi gondolatai az érdemek gyűjtéséről

Manapság a legtöbb ember tévesen azt gondolja, hogy a Buddha-képmások készítése és a sztúpák építése segíti a Buddha-Dharma virágzását. Építhetünk csiszolt drágakövekkel és arannyal ékesített, hatalmas templomokat, de ezekkel nem érjük el az Utat.

2016.03.10 14:20
Az igazi érdem - Dógen zendzsi gondolatai az érdemek gyűjtéséről

Ez semmi más, mint a világi emberek erénye, akiknek a gazdagsága így beléphet a buddha világába, és lehetővé teszi ezeknek az embereknek, hogy jót cselekedjenek. Lehet, hogy egy kis ok miatt nagy eredményt (érdem) érnek el. Ami azonban a szerzeteseket illeti, ha ilyen dolgokkal foglalkoznak, annak semmi köze a Buddha-Dharma virágzásához. A Dharma-kapu akár csak egyetlen sorának megtanulása vagy a zazen gyakorlása akár csak egyetlen időszak erejéig, egy szalmakunyhóban vagy egy fa alatt lakva, valóban a Buddha-Dharma virágzását mutatja1.

Dogen Zenji

Mégsem vélem úgy, hogy ez szükségképpen hozzájárul a Buddha-Dharma virágzásához. Csak azért gondolom, hogy ez jobb, mint tétlenkedni, mert most éppen kevesen tanulmányozzák az Utat, és ráérősen telnek a napjaim. Remélem, ez segít a tévelygőknek, hogy kapcsolatot találjanak a Buddha-Dharmával. Ezenkívül azért is dolgozom ezen, hogy alapíthassak egy dódzsót, ahol zazent lehet gyakorolni, azoknak, akik ebben a korban az Utat tanulmányozzák. Azt sem fogom sajnálni, ha esetleg nem valósul meg, amit elkezdtem. Nem bánom, ha csupán egyetlen pillért állítunk is fel, ha a jövő generációk azt fogják gondolni, hogy valakiben megvolt az elszántság, hogy végrehajtson egy ilyen tervet, még ha befejezetlen maradt is.

*   *   *

1Akkoriban Dógen egy szódó vagy dzsúundó (második szódó) építéséhez gyűjtött pénzt.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ