Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Visszatérés a csendhez

Az iszákos szerzetes szökése - a hit szerepe a buddhizmusban

Az emberek olykor nagyon makacsok. A Buddha hiába tanít újra meg újra, az emberek mégsem fogadják el. Ilyenkor nincs mit tenni, így hát a Keselyű-csúcson a Buddha is hagyta elmenni az embereket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen lemondott volna róluk. Sajnálta őket, és továbbra is bármikor együtt tudott velük érezni.

2013.11.04 15:42
Az iszákos szerzetes szökése - a hit szerepe a buddhizmusban

... Van erről egy nagyon érdekes történet. Egy szerzetesről szól, aki a zazen gyakorlása helyett az éjszakai bárokat látogatta, vagyonokat költve el sörre és whiskyre. A tanítója szívén viselte a sorsát, és többször is megkérte, hogy hagyjon fel ezzel a szokásával – ő azonban mégis tovább folytatta. Egy napon a tanító a szobájába hívatta, és amikor a szerzetes belépett, a tanító ráförmedt:

– Ki innen!
A szerzetes ijedtében ugrott egyet, mert nem számított az üvöltésre, majd azt gondolta: „Itt a jó alkalom, hogy megmeneküljek ettől a nevetséges templomi élettől.” Ezért nyomban szót fogadott, és így szólt:
– Igenis, uram!
Éppen távozni készült, és nyitotta volna az ajtót, amikor a tanító így szólt:
– Azon az ajtón nem mehetsz ki!
A szerzetes ekkor egy másik ajtóhoz ment, de a tanító ismét megszólalt:
– Azon az ajtón át nem menekülhetsz el!
Három ajtónál is próbálkozott, de a tanítója minden alakalommal ugyanazt mondta. Végül a szerzetes dühbe gurult, és így szólt:
– Mit kellene tennem? Azt mondtad, hogy menjek ki, de így hogyan mehetek ki?
– Ha nem tudsz kimenni, akkor maradj itt! – dörrent rá a mester.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ

Mi hát a hit szerepe a buddhizmusban?

Az emberek olykor nagyon makacsok. A Buddha hiába tanít újra meg újra, az emberek mégsem fogadják el. Ilyenkor nincs mit tenni, így hát a Keselyű-csúcson a Buddha is hagyta elmenni az embereket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen lemondott volna róluk. Sajnálta őket, és továbbra is bármikor együtt tudott velük érezni. Ha bármelyikük meggondolta volna magát, és a visszatérés mellett dönt, ő készséggel elfogadta volna. Ezért mondja Dógen zendzsi: „Még a Keselyű-csúcson is voltak néhányan, akiket elengedett a Buddha. Ha megjelenik a tudatodban az igazi hit, vallásos fegyelmet kell gyakorolnod, és egy mester irányítása alatt kell tanulnod.” (Dógen: Bendóva)  Ha tehát rendelkezel az igazi hittel, hallgasd a Buddha tanítását, elmélkedj rajta, és gyakorold. Ne tartsuk magunkat távol az emberi társadalomtól, hanem gyakoroljunk közösen, egy tanító irányítása alatt.