Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Srí Rámakrisna evangéliuma

Isten forma nélküli és formával bíró

Egy téli napon egy családos tanítvány jött el a Mesterhez. Főiskolai tanár volt. Srí Rámakrisna mosolyogva ült a szobája déli verandáján. Rövid társalgás után megkérdezte: „Hogyan szeretsz meditálni Istenen, mint akinek formája van, vagy forma nélküliként?”

2021.11.08 14:47
Isten forma nélküli és formával bíró

A tanítvány némi habozás után így válaszolt: „Inkább úgy szeretek meditálni Istenen, mint a forma nélküli Létezőn, nem pedig úgy, mint akinek formája van.”

Srí Rámakrisna így válaszolt: „Az jó. Nincs abban semmi rossz, akár ebből a nézőpontból tekintesz Istenre, akár a másikból. Igen, egészen helyénvaló, ha valaki a forma nélküli Létezőként gondol Rá. De nehogy azt hidd, hogy egyedül ez igaz, minden más pedig hamis! Formával bíró Létezőként meditálni rajta ugyanolyan helyes. Neked azonban ki kell tartanod a saját istenképed mellett, amíg fel nem ismered és meg nem látod Őt.”
A tanítvány megkérdezte: „Bhagaván, valaki hihet ugyan abban, hogy Isten formával bír, de Isten semmiképpen nincs benne azokban az agyag képmásokban, amelyeket imádnak, nem így van?”

Srí Rámakrisna így felelt: „Drága barátom, miért mondod azt, hogy agyag képmásokban? Az isteni Létező képmása szellemből készült.”

UGRÁS A KÖNYVHÖZ