Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

A kundalinierő rejtelmei

Koncentráció és a szexuális élmény - a szamádhi extázisa

A koncentráció révén az, aki a jóga útján jár, sokkal jobban tudja élvezni az érzékeit, mint az, aki nem sajátította el a koncentráció művészetét. Manapság azonban az érzékiséggel kapcsolatos kérdések terén uralkodó hozzáállásunk tragikusnak mondható: azt hisszük, hogy minél gyakrabban merülünk bele az érzéki élvezetekbe, annál több élvezetben lesz részünk.

2020.07.25 17:00
Koncentráció és a szexuális élmény - a szamádhi extázisa

Vannak, akik azt gondolják, minél több szexuális partnerük van, annál több élvezetben részesülnek. Az összpontosítás azonban a megőrzés révén fejlődik ki. Az önuralom intenzitást ad.

Amikor eléred ezt az intenzitást, ne fecséreld el egyetlen röpke pillanat alatt! Haladj lassan – magával az önuralommal: adj időt a koncentrációnak! Ekkor lehetetlen, hogy férfi és nő egymásra unjon. Minden emberi lény – minden egyes nő és férfi – felmérhetetlenül gazdag kincsestár. Fedezd fel ezt a gazdagságot – önuralommal és koncentrációval!

Hogyan alakul át a szexuális extázisa a szamádhi extázisává?

Ha a házastársi egyesülés során az az egyetlen gondolat vezérel, hogy partnerednek az élvezet szeretetteljes ajándékát nyújtsd, ugyanolyan helyesen éled az életed, mint az, aki önmegtartóztatásban él. Ha pusztán a személyes feszültség pillanatnyi levezetéseként merülsz az élvezetbe, mindössze az energiát vesztegeted. A meditatív élettel párosuló önzetlenség megtanít majd, hogyan vond vissza magad még az érzékileg legvonzóbb tevékenységekből is. Ez a következő lépés. Ekkor élvezeted forrása felé fordítod majd a tekintetedet, és a kundaliníben ismered fel azt.

A szexualitás eksztázisa végtelenül parányi a szamádhiban lévő jógi elragadtatásához képest. A jógik nem azt állítják, hogy a szexualitásunk bűnös vagy nem kellemes; egyszerűen csak azt mondják, hogy egy ennél milliószor nagyobb élvezetet fedeztek fel, amelyet Ánandának hívnak. Ez a különbség a jógi és a puritán erkölcsű ember között. Amit a szexualitásban tapasztalunk, az csupán egy kis ízelítője valami végtelenül teljesebbnek. Találj oda vissza, és részed lesz a benned lévő férfi és nő örökkévaló egyesülésében!

Kettéhasadásunk összeforr, újra felfedezzük az eredendő Egyet. Örökkévaló elragadtatásba lépünk. Ezért válnak a jógik önmegtartóztatókká és élnek az Ánandában. A jógik a valódi élvezeteket keresik.

Az idézet forrása: A kundaliníerő rejtelmei című könyv • Filosz Kiadó

UGRÁS A KÖNYVHÖZ