Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Levelek Srí Ramana Maharsi ásramjából

"Menj vissza oda, ahonnan jöttél!" - Ramana iránytűje a megvilágosodáshoz

Egyszer egy Andhra államból érkezett fiatalember így szólt Bhagavánhoz:
— Szvámí, mindenféle könyvet elolvastam a védántáról, mert annyira vágyom a megszabadulásra (móksa), és szeretném tudni, hogyan érhetem el. Mindegyik könyv különbözõképpen írja le.

2016.07.25 15:51
"Menj vissza oda, ahonnan jöttél!" - Ramana iránytűje a megvilágosodáshoz

Sok tanult embert is felkerestem, és amikor erről kérdeztem őket, különböző utakat ajánlottak. Összezavarodtam, és eljöttem Bhagavánhoz; kérem, mondja meg,
melyik utat válasszam.
Bhagaván mosolyogva így válaszolt:
— Rendben, akkor menj vissza oda, ahonnan jöttél.
Mindannyian jót mulattunk Bhagaván válaszán. Szegény fiú szóhoz sem jutott. Megvárta szépen, amíg Bhagaván kimegy a teremből, majd esdeklő tekintettel a körülötte lévőkhöz fordult:
— Uraim, nagy utat tettem meg idáig nagy reményekkel, nem törődve a költségekkel és a kényelmetlenséggel, mert annyira vágytam rá, hogy megtudjam, hogyan érhetem el a megszabadulást. Hát tisztességes azt válaszolni, hogy menjek vissza oda, ahonnan jöttem? És mi rajta olyan vicces?
Erre valaki a következőket mondta:
— Nem, uram. Ez nem vicc. Ez a legmegfelelőbb válasz a kérdésére. Bhagaván tanítása szerint a „Ki vagyok én?” kutatása a legegyszerűbb út a megszabadulás eléréséhez. Azt kérdezte: „Melyik utat válasszam?”, és ő azt tanácsolta: „Azt, amelyiken jöttél”, azaz ha követi azt az ösvényt, ahonnan az „én” felbukkant, akkor eléri a megszabadulást.

 

Kelt 1945. december 2-án

UGRÁS A KÖNYVHÖZ