Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Beszélgetések Srí Ramana Maharsival

Lehetünk-e tudatosak gondolkodás nélkül?

"Csak egyetlen tudatosság létezik, amely fennmarad az ébrenlét, az álom és az alvás állapotaiban. Az alvásban nincs én. Az éngondolat felébredéskor jelenik meg, és ekkor felbukkan a világ."

2017.11.17 13:51
Lehetünk-e tudatosak gondolkodás nélkül?

Mr. Rámamúrti: Szvámídzsí, olvastam Paul Brunton könyvét, az India titkai-t, és nagy hatással volt rám az utolsó fejezet, amelyben azt olvastam, hogy lehetséges gondolkodás nélkül tudatosnak lennünk. Azt tudom, hogy az ember gondolkodhat úgy, hogy közben elfeledkezik a fizikai testéről. De képes valaki gondolkodni az elme nélkül? Lehetséges elérni azt a tudatosságot, amely meghaladja a gondolatokat?

M.: Igen. Csak egyetlen tudatosság létezik, amely fennmarad az ébrenlét, az álom és az alvás állapotaiban. Az alvásban nincs én. Az éngondolat felébredéskor jelenik meg, és ekkor felbukkan a világ. Hol volt ez az én az alvás során? Jelen volt, vagy sem? Ott is jelen kellett lennie, csak nem abban a formában, ahogy most érzi. A jelen csak az éngondolat, az alvó én azonban a valódi én, mely mindvégig fennmarad. Az a tudatosság. Ha ezt megismeri, látni fogja, hogy meghaladja a gondolatokat.

K.: Gondolkodhatunk az elme nélkül?

M.: A gondolatok hasonlóak lehetnek bármilyen más tevékenységhez; nem zavarják meg a Legfőbb tudatosságot.

(Részlet a 43. beszégetésből)

UGRÁS A KÖNYVHÖZ