Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

A szent hegy bölcse - Negyven versszak a Valóságról

Részlet Ramana nyolcvan versszakából

Ez a nyolcvan versszak a Maharsi tanításainak legátfogóbb magyarázata. Srí Ramana nagyobb terjedelmű költeménye, melyben saját szavaival foglalja össze tanításának lényegét.
Számos fordítása elkészült, és több kommentárt írtak hozzá.

2017.03.15 09:20
Részlet Ramana nyolcvan versszakából

3.“A világ valós.” “Nem, a világ hamis látszat csupán.” “A világ az elme.” “Hogyan is állíthatsz ilyet?” “A világ remek hely.” “Nem, jól mondod, a világ elégtelen, szenvedés.”

Mi haszna az ilyen beszédnek? Békében hagyni a világot és megismerni az Önvalót, meghaladni az egy és a kettő minden gondolatát: ez az ego nélküli állapot a mindenki által elérendő közös cél.

4. Ha az Önvaló formával bír, akkor a világnak és Istennek szintén alakja van. Ha az Önvaló forma nélküli, ki láthat(ja a világ és Isten) formá(já)t, és miképpen? Létezhet-e látás vagy látvány szem nélkül? Az Önvaló, a valódi szem, végtelen.

...

17. A test az “én” azok számára, akik ismerik az Önvalót, s azok számára is, akik nem. Ám akik nem ismerik, azoknál az “ént” a test határolja, azok számára viszont, akik a testben megismerték az Önvalót, az “Én” határok nélkül ragyog. Ez a különbség közöttük.

18. A világ valós azok számára, akik ismerik az Önvalót, s azok számára is, akik nem. Ám az utóbbiak esetében a Valóságot a világ határolja, azoknak pedig, akik felismerték az Önvalót, a Valóság a világ alapjaként forma nélkül ragyog. Ez a különbség közöttük.

19. “A szabad akarat uralkodik vagy a végzet?” Erről vitatkozni azoknak való, akik nem ismerték fel ezek gyökerét. Akik felismerték az Önvalót, a szabad akarat és a végzet közös forrását, azok túljutottak mindkettőn, és nem is fognak hozzájuk visszatérni többé.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ