Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Halált meghaladó tudat

Kedvező kapcsolatok létrehozása

Ennek a bardónak az első szakaszában, amikor még mindig olyannak látjuk magunkat, amilyenek most vagyunk, hátrahagyott életünk látszatai meglehetősen élénken merülhetnek fel számunkra.

2024.03.07 16:50
Kedvező kapcsolatok létrehozása

Ilyenkor képesek vagyunk látni és hallani mindazokat, akiket ismertünk: családtagjainkat és barátainkat, valamint tanítóinkat és spirituális közösségünk tagjait. Mivel mentális testtel rendelkezünk, bármikor, amikor valamelyikükre gondolunk, ott vagyunk vele. Mindamellett bár mi látjuk őket, sőt bizonyos mértékig tudjuk, mit gondolnak és éreznek a halálunk miatt, ők nincsenek tudatában jelenlétünknek. Nem válaszolnak, amikor szólongatjuk őket. Nem tudjuk közvetlenül megvigasztalni őket, és ők sem tudnak megvigasztalni minket.


Az életnek ennek a bardójában hátrahagyottak szemszögéből nézve fontos megértenünk, hogy kezdetben van némi lehetőség arra, hogy az eltávozott személy tudatosságát visszavonzza szeretteinek és ismerős környezetének jelenléte. Ezért fontos, hogy nekünk, akik itt maradtunk, pozitív gondolataink legyenek, és pozitív, stabil környezetet teremtsünk, mivel ez segíteni fogja az illető tudatosságát, és megkönnyíti az ezen a bardón való áthaladását. Ha érzelmi zűrzavaron megyünk keresztül, akkor szerettünket lesújthatja a fájdalmunk. Ha dühösek vagy közömbösek vagyunk, akkor ez dühöt vagy kétségbeesést válthat ki belőle, mivel érzékeli a szeretet és a támogatás hiányát.


Oda kell figyelnünk az anyagi javaival kapcsolatos gondolatainkra is, és arra, hogyan bánunk azokkal a dolgokkal, amelyeket hátrahagyott. Gondosan és tisztelettel kell hozzájuk nyúlnunk. Ha rosszul bánunk velük, akkor azt a tudatosság megszenvedheti ebben a bardóban. Hasonló ez ahhoz, mintha belépnénk egy szobába, és azt látnánk, hogy valaki fog valamit, ami nagyon kedves számunkra, és tönkreteszi. Nem örülnénk neki. Ezért emlékeznünk kell arra, hogy az eltávozott személy ugyanúgy lát és reagál, mint mi. Valamennyien ki vagyunk szolgáltatva a zavarodottság és a szenvedés állapotainak.


A bardóban lévő tudat ereje lehetővé teszi számunkra, hogy e zaklatott átmenet során segítsünk bárkinek, akivel szoros kapcsolatban állunk. A tiszta, békés és pozitív tudatállapot fenntartásával segítünk neki, hogy abban az állapotban is felengedjen benne a feszültség. Ha őszinte szeretettel és együttérzéssel viszonyulunk hozzá, és a bódhicsitta hozzáállásával, amely csak a boldogságát és a megszabadulását kívánja, akkor biztosan segíteni fogunk neki. Ez a legjobb gyakorlat, amelyet végezhetünk.

UGRÁS A KÖNYVHÖZ