Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Dógen zen

Arany nyelvű régi bölcsek - Dógen mester példabeszédei

A jó emberek is csinálnak rossz dolgokat. A másik embernek csak az erényeit fogadjátok el, a hibáit ne. Az a mondás, hogy a bölcs ember a másik erényeit nézi, nem a hibáit, ugyanezt jelenti.

2016.07.03 15:00
Arany nyelvű régi bölcsek - Dógen mester példabeszédei

Egy régi bölcs azt mondta:

 Ne beszélj a másik ember viselkedéséről, ha nem vagy azonos vele.

Ez azt jelenti, hogy a másik ember erényeinek megismerése és megértése nélkül – még ha látjuk is a hibáit – nem szabad őt kritizálni, és azt kell gondolnunk róla, hogy jó ember, aki rosszat cselekszik. A jó emberek is csinálnak rossz dolgokat. A másik embernek csak az erényeit fogadjátok el, a hibáit ne. Az a mondás, hogy a bölcs ember a másik erényeit nézi, nem a hibáit, ugyanezt jelenti.

*   *   *

Egy régi bölcs mondta:

Jó ember társaságában lenni olyan, mint ködben és permetező esőben sétálni. Bár nem ázol bőrig, a ruhád mégis fokozatosan átnedvesedik.

Ez azt jelenti, hogy ha megismerkedtek egy jó emberrel, ti magatok is észrevétlenül jobbá váltok.

A régi időkben egy fiú, aki Gutei mester mellett szolgált, anélkül hogy észrevette volna, mikor tanul, és mikor gyakorol, megvalósította az Utat, mert személyes szolgálóként dolgozott a mester mellett, aki hosszú időn át gyakorolt.

A zazen esetében is, ha hosszú ideig gyakoroltok, hirtelen megvilágosodik előttetek a „nagy dolog”, és tudni fogjátok, hogy a zazen valóban az igaz kapu a  Buddha-Dharmához.

*   *   *

Egy világi ember azt mondta:

„Ki ne akarna szép ruhákat? Ki ne szeretné a különleges illatokat? Ugyanakkor azok az emberek, akik az Út tanulmányozására vágynak, a hegyek közé vonulnak, a szabad ég alatt alszanak, tűrik a hideget és az éhezést. Ne gondoljátok, hogy a régiek nem szenvedtek. Õk is elviselték a szenvedést, hogy kövessék az Utat. A későbbi generációk hallották ezt, és tisztelték az Utat, tiszteletben tartották elődeink erényeit.”

Még a világi emberek között is akadnak ilyen bölcsek. Akik Buddha útját gyakorolják, nem eshetnek abba a hibába, hogy más legyen a hozzáállásuk. A régieknek sem voltak csupa aranyból a csontjaik. Buddha kortársai sem voltak mind a Dharma legmagasabb rendű közvetítői. Az előírások szövegei1 szerint többféle szerzetes létezik. Egyeseknek hihetetlenül gonosz a tudata. Ugyanakkor írva van, hogy végül mégis mindannyian megvalósították az Utat, és arhatokká2 váltak. Tehát még ha alantas gondolkodásúak és alacsonyabb rendűek vagyunk is, akkor is azonnal fel kell ébresztenünk a bódhi-tudatot, s meg kell értenünk, hogy ha így teszünk, és gyakorolunk, biztosan meg fogjuk valósítani az Utat. A régieknek fájdalmat és hideget kellett elviselniük, mégis gyakoroltak a gyötrelmek közepette. Mai tanítványok! Még ha fizikai fájdalmat vagy lelki gyötrelmeket kell is elszenvednetek, kényszerítsétek magatokat az Út gyakorlására!

UGRÁS A KÖNYVHÖZ