Kérdése van? Hívjon minket! +36706001905

Életöröm

Egy pszichológus vallomása

...amikor végzős egyetemista hallgatóként Indiában utazgattam, azon kaptam magam, hogy az Abhidharmát tanulmányozom... Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a tudat tudományának alapvető kérdéseit évezredek óta, nem pedig csupán egy évszázada kutatják...

2022.11.25 13:52
Egy pszichológus vallomása

"Az 1970-es években, amikor végzős egyetemista hallgatóként Indiában utazgattam, azon kaptam magam, hogy az Abhidharmát tanulmányozom, amely ennek az ősi pszichológiának az egyik legkitűnőbb példája a buddhizmusban. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a tudat tudományának alapvető kérdéseit évezredek óta, nem pedig csupán egy évszázada kutatják.

A klinikai pszichológia, az akkori szakterületem, a különféle érzelmi fájdalmak enyhítésében próbál segíteni, meglepődve tapasztaltam azonban, hogy ez az évezredes rendszer olyan módszereket fogalmazott meg, amelyek nemcsak a mentális szenvedés gyógyítására szolgálnak, hanem olyan pozitív emberi minőségek kifejlesztésére is, mint az együttérzés és az empátia.

Ennek ellenére a tanulmányaim során soha nem hallottam erről a pszichológiáról.

Napjainkra ennek az ősi belső tudománynak a gyakorlói és a modern tudósok közötti élénk párbeszéd tevőleges együttműködéssé alakult. Ebben a jól működő társulásban a Dalai Láma és a Tudat és Élet Intézet (Mind and Life Institute) tölti be a katalizátor szerepét. Ez utóbbi évek óta összeköti a buddhistákat és tudósokat a modern tudományos alapú eszmecseréken. Ami tapogatózó beszélgetésekként indult, az közös kutatássá nőtte ki magát. Ennek eredményeként a tudat buddhista tudományának szakértői idegtudósokkal együttműködve olyan kutatási terveket készítenek, amelyek az ilyen típusú mentális képzéseknek az idegekre gyakorolt hatását dokumentálják. Jonge Mingyur Rinpocse egyike azoknak a tapasztalt gyakorlóknak, akik a legaktívabban részt vesznek ebben..."

Daniel Goleman

UGRÁS A KÖNYVHÖZ